Ovako se gaji najlepši jesenji cvet: Odnosi nevolje iz doma, donosi zdravlje i dugovečnost ukućanima!


Raznobojne hrizanteme u jesenjim danima najlepše ukrašavaju bašte i druge prostore ili izviruju iz saksija i žardinjera. Hrizantema se može gajiti tokom cele godine, ali je kod nas karakteristična za jesenje cvetne aranžmane.

U baštama u Evropi prve žute hrizanteme posađene su u 17. veku. Zbog karakteristične boje cveta botaničar Karl fon Line hrizantemu je nazvao "zlatni cvet". Od tada do danas viđamo različite boje, oblike i veličine cvetova.

Hrizantema će cvetati do kasne jeseni. Otporna je, ali joj je neophodna zaštita od prvih mrazeva.

Ukoliko ste u kraju gde su zime blage, biljke možete ostaviti u zemlji, ukloniti joj precvetale cvetove, orezati je i prekriti najlonom kako biste je zaštitili od mraza.

Ako su u vašem kraju zime hladne i oštre, biljke presadite u drvene sanduke ili žardinjere, u novu svežu zemlju (ilovasti kompost). Preko zime neka stoje na hladnom mestu gde je temperatura 5-8 ºC, ali gde ima svetlosti. Zemlju održavajte vlažnom.

Kada se hrizantema probudi iz zimskog sna…

U proleće, kada se hrizantema probudi iz zimskog sna i prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva, potrebno je orezati suve grančice na 2-3 cm iznad zemlje. 
Vrlo je važno uraditi pinciranje. Ovom operacijom, koju treba obaviti u aprilu ili maju, skratićete vrhove iznikle biljke i oblikovati je. Potom hrizanteme zalivati i prihranjivati.

Obavezna prihrana

Prihrana obezbeđuje proizvodnju kvalitetnih hrizantema, pravilne loptaste forme i lepu, jasnu boju cvetova.

Hrizantemi obavezno skidajte precvetale i suve cvetove i tokom celog perioda cvetanja prihranjujte je tečnim đubrivom.

Grobljansko cveće

Hrizantema se na našem podneblju smatra simbolom prolaznosti života, smrti i žaljenja, ali i besmrtnosti. Upravo zato je nezaobilazan deo aranžmana koje stavljamo na poslednja počivališta svojih najmilijih.

U Francuskoj se ovo cveće stavlja na grob voljenih od 11. novembra 1919. godine, odnosno od prve godišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Tadašnji predsednik Remon Poenkare naredio je da se cveće položi na sve grobove preminulih u ratu. S obzirom da su hrizanteme u to vreme bile jedne od retkih biljaka u cvatu, upotrebljeno je više od 30.000 hrizantema i tradicija je rođena. Osim toga, zbog svoje otpornosti na hladne temperature i mraz, simboliše besmrtnost. 
Narodna verovanja o hrizantemi

Stari Grci su tvrdili da hrizantema štiti od zlih duhova. Ipak, tvrdili su i da se ovo cveće ne sme ubrati sa groblja, jer će toj osobi doneti nesreću.

Simbol sreće, zdravlja i prosperiteta

Hrizanteme potiču iz Azije, tačnije Kine i Japana gde se smatraju cvetovima sreće i prosperiteta. Ovo cveće u Japanu je znak carske porodice, a u Kini se obično poklanja na krštenjima i proslavama rođendana. Kinezi od hrizantema prave vino koje zri godinu dana, a ispija se devetog dana u devetom mesecu. Ovaj potez donosi dug, miran i zdrav život celoj porodici.

Uz to, Azijati veruju da hrizantema ima mnoga lekovita svojstva. Lokalno stanovništvo razvilo je načine za proizvodnju jestivih cvetova, od kojih se pravi čaj protiv glavobolje, vrtoglavice, gripa, srčanih i vaskularnih bolesti i visokog holesterola. Ne pokušavajte da pripremate napitak od cvetova koji se mogu kupiti u domaćim cvećarama, jer su svojstva potpuno različita. 
Zlatni cvet

U zapadnom svetu hrizanteme su se prvi put pojavile u 17. veku. Švedski botaničar Karl Linnaeus nazvao ih je zlatnim cvećem spojivši grčku reč chrysos za zlato s anthemonom (cvetom).

U Australiji se hrizanteme tradicionalno poklanjaju za Dan majki, a u Sjedinjenim Američkim Državama simbol su poštenja i često se koriste kao ukras na venčanjima. Tokom viktorijanskog doba u Engleskoj ovo cveće se smatralo simbolom prijateljstva, a nosilo se i osobama koje su se oporavljale od bolesti.

Imajte na umu da boja cveta doprinosi simbolici. Ako dobijete crvenu hrizantemu, to je jasan izraz ljubavi. Žuta hrizantema označava žaljenje, a bela je simbol odanosti i predanosti osobi kojoj se daje.
stil.kurir.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...