Kušajte nikad ukusnije knedle sa šljivama, koje će zahvaljujući jednom tajnom sastojku uvijek biti pufaste i rahle


Knedle sa šljivama jedno su od onih jela koje možete servirati kao desert nakon obroka, ali i koje mogu biti obrok sam za sebe. A znam i neke kojima su knedle sa šljivama ultimativni ‘comfort food’ i nakon kojih je svaki problem manje strašan i brže rješiv. Recept kojeg vam donosim sadrži i sastojak zahvaljujući kojemu će vaše knedle biti pufaste i rahle.

Ako ste i vi imali baku kao ja, koja je svojoj unuci ispunjavala svaku želju, pa i onu da u deset navečer ‘od samo jednog jajeta’ peče palačinke, jer se njoj (unuci, ne baki!) nije spavalo, a glad je uvijek bila dobar izgovor za ostati još malo budna, jer dijete nikad ne smije biti gladno, a ‘ne do Bog’ da mora otići gladno spavati, onda vam ni danas, moguće, nije mrsko skuhati si na brzinu par knedli iza ponoći kad dođete izvana ili kad se probudite u neko doba noći i zaželite nečeg slatkog.

Kod mene u zamrzivaču uvijek mora biti knedli sa šljivama. Bez njih sam jednostavno bespomoćna kad sam tužna. One su moj ultimativni ‘comfort food’. I iako u ostatku godine posežem za gotovim knedlama (što sam smatrala bogohuljenjem dok nisam pronašla knedle jednog trgovačkog lanca vrlo slične maminima), sezona šljiva je divno doba godine kad uživam u pravljenju knedli po maminom odokativnom receptu.

Ove godine isprobala sam i recept sa sastojkom kojeg nema u maminom odokativnom receptu. Riječ je o pšeničnom grizu koji će knedle učiniti pufastijima i rahlima. Drugačije od onih klasičnih i možda baš zbog te promjene ukusne i fine. U nastavku vam donosim recept i stavljam pred vas izazov. Probajte pojesti samo jednu!
PUFASTE I RAHLE KNEDLE SA ŠLJIVAMA
Za 15ak knedli trebat će vam
·        750 g krumpira
·        250-300 g oštrog brašna
·        50 g griza
·        1 jaje
·        60 g maslaca
·        prstohvat soli
·        šljive
Skuhati krumpir u ljusci, oguliti koru i zgnječiti da ‘pire’ bude bez ikakvih grudica. Pustiti da se ohladi. U krumpir dodati maslac, griz, jaje i sol, pa sve mješanjem sjediniti, te dodati prosijano brašno. Dobro umijesti glatko mekano tijesto. Ako se lijepi za prste dodati još malo brašna (zbog toga brašno u sastojcima nije navedeno u deku). Na površini posutoj brašnom razvaljati tijesto debljine 0,5 cm, rezati kvadrate i u svaki komad tijesta ušuškati šljivu (ili pola šljive, ovisno o veličini) i oblikovati knedlu. Knedle stavljati u posoljenu proključalu vodu i kuhati dok ne isplivaju.

Kuhane knedle uvaljati u krušne mrvice prepržene na maslacu (ja i ovdje radim iznimku, pa krušne mrvice pržim na ulju) i pošećeriti, te dodati cimet po želji. Ukoliko ne jedete krušne mrvice, u kiselo vrhnje dodati žličicu šećera i malo cimeta (opet po želji), dobro umutiti i preliti preko kuhanih knedli.
cover.style


Preuzeto sa: Kuhajte ljubavlju

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...