KOMAD BEZ KOJEG JESEN NE MOŽE DA PROĐE: 12 balonera koje ćete poželjeti u svom ormaru


Temperature su se spustile, a došla nam je i kiša pa je važno biti spreman za početak jeseni. Ako se pitate u koji komad vrijedi uložiti, odgovor je - baloner. Kvalitetan komad trajat će vam godinama, a možete ga nositi u ruci ako vam u nekom trenutku postane vruće. Pogledale smo što se nudi u trgovinama i našle divne modele od 200 do 3500 kuna.

Neizostavan komad koji će svakoj ženi, ali i muškarcu, dobro doći za kišovita vremena, svakako je baloner. Ovaj bezvremenski kaput idealan je za prijelazno doba, iz ljeta u jesen te iz zime u proljeće, kada nije toliko toplo, a opet ni dovoljno hladno za deblju jaknu. Baš se svake godine u trgovinama nađu novi modeli koje bismo si rado priuštili jer nekako uvijek mislimo da nam još jedan definitivno neće biti previše. 
Povijest balonera seže na početak 20. stoljeća, kada su ga nosili britanski časnici u Prvom svjetskom ratu kako bi se zaštitili od kiše i vjetra, a 1914. počeli su se masovno proizvoditi. Jedan od najpoznatijih balonera svakako je onaj britanske modne kuće Burberry, a on je ujedno njihov zaštitni znak. Osnivač Burberryja, Thomas Burberry, krajem 19. stoljeća dizajnirao je prvi baloner i to od gabardena, vodonepropusnog materijala. Dodao im je remenje na ramenima i oko struka kako bi vojnici za njih mogli zakačiti opremu te veliki ovratnik sa stražnje strane s kojeg bi se cjedila kiša. 
Iako je krajem 20. stoljeća Burberry upao u modnu krizu, izvukla ga je direktorica tvrtke Angela Ahrendts koja mu je vratila prvotni sjaj i ponovno se fokusirala na proizvodnju balonera. Ovaj izdržljiv i praktičan modni komad viđali smo na zvijezdama mnogih starih filmova i serija - od detektiva Columba, preko Humpreya Bogarta u filmu "Casablanca" do Audrey Hepburn u hitu "Doručak kod Tiffanyja" i "Charade". Popularnost balonera godinama ne jenjava te ga mnoga slavna lica ubrajaju u svojih top pet odjevnih predmeta koje svaka žena treba imati u ormaru. 
Iako su klasični komadi u sivoj, boji bijele kave i nešto tamnije smeđoj uvijek dobrodošli, baloner je tijekom godina dobio makeover pa možemo pronaći modele s raznim uzorcima poput kariranog i pepita, one izrađene od pvc-a, prave ili umjetne brušene kože, modele žarkih boja pa čak i one prozirne poput kabanica. U galeriji pogledajte što se nudi u popularnim high street trgovinama.
gloria.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!