Zašto je svekrva uvek ljuta na snaju, a otac na sina: Prokleti da večito budu u svađi!


Kako naučnici objašnjavaju uzroke sukoba između odraslih i dece? Zašto se generacije ne razumeju?

Sukob između roditelja i dece je neizbežan. Mlađe generacije uvek dovode u pitanje način života starijiih, a stariji, s druge strane su nezadovoljni mladima: njihovim izborima života, partnera, društva...

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovaj fenomen:
Prema Frojdu, mlađa generacija muškaraca ima svoje zaključke o ženama, dok njihovi očevi vide drugačiju sliku. Otac bi sinu izabrao potpuno drugačiju ženu, što će uvek dovesti do sukoba. Očevi će ukazivati na greške, a sinovi će dokazivati da ovi nisu u pravu.

I kasnije dolazi do klasičnog Edipovog kompleksa. Situacija je približno ista između žena: majka oseća da je njena kćerka već odrasla i da je spremna da pripadne muškarcu. Tada dolazi do najvećeg majčinog straha, jer zna koliko je ovaj momenat važan u životu njene kćerke.

Ni jedan muškarac nije dovoljno dobar za njeno dete! U svakom vidi onu "žicu" koja će uništiti njenu kćerku.. Svaka majčina reč pogađa kćerku koja se brani jer ima utisak da je majka napada...Prirodnjak Konrad Lorenc, dobitnik Nobelove nagrade, je generacijski jaz primetio i u prirodi. Naime, on je tvrdio da ptice peckaju svoje mlade ako iznenada odluče da ostanu u roditeljskom gnezdu, a prešli su određenu starosnu granicu.

Prema njemu, skoro ista stvar se dešava kod velikog broja životinjskih vrsta (osim onih koje žive u grupama).

Lorenz tvrdi da je sukob nastaje zbog toga što životinje osećaju da im je opstanak u opasnosti. Mladi nadjačavaju starije, stariji se brane napadanjem...

Zbog toga je savet da roditelji urade isto što i ptice: da proteraju svoje mlade iz gnezda.

Jer svi će da se bore za svoju teritoriju, svoje mišljenje - to je zakon prirode. Svi traže svoje mesto pod Suncem.

Ako dođe do sukoba, životinjsak priroda i biološki zakoni preovladaju pa neminovno dolazi do svađe: svekrva oseća da snaja sada preuzima vodeću žensku figuru u porodici i zbog toga je napada- brani svoju teritoriju.

 Dok snaja takođe ima instinkt da se brani, pa dolazi do svađe.

Rešenje su jasno definisane granice. Ne diraj me - ne diram te.
stil.kurir.rs

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE