Najvažnijia pravila kod korištenja vaginaleta


Vaginalete se koriste za liječenje vaginalnih infekcija, a sve što trebate znati o njihovoj primjeni u kratkom vodiču za korištenje vaginaleta otkriva ginekologinja, dr. sc. Jasenka Grujić.

1.        Vaginalete valja stavljati u rodnicu navečer prije spavanja, dovoljno duboko (uvesti oprezno u rodnicu aplikator ili prstom gurnuti vaginaletu što dublje).

Naravno da prije stavljanja treba dobro oprati ruke, ali i spolovilo te analnu regiju. U trudnoći savjetujem oprez, dovoljno je vaginaletu staviti oko 5 centimetara od ulaza, kaže ginekologinja, dr. sc. Jasenka Grujić.

Neke se vaginalete mogu koristiti i u vrijeme menstruacije, što piše u uputama za pojedini lijek. Ne savjetuje se kupati (bazen, kada, more...) dok traje liječenje vaginaletama.

Pri stavljanju vaginaleta savjetuje se naći onaj položaj koji može osigurati lakše umetanje.

2. Valja razlikovati lijekove koji se stavljaju u rodnicu kako bi se resorbirali kroz tkivo rodnice u krv (kontracepcijski prsten, druge vrste lijekova) i lijekove koji djeluju lokalno na uzročnike upale u rodnici. Kada se govori o vaginaletama, najčešće se misli na ove druge lijekove.

Na tržištu postoje mnogi preparati.

Razlikujemo monokomponentne (samo jedna djelatna tvar, primjerice Lomexin, Canesten, Plimycol, Medazol, Arilin Rapid) i višekomponentne (dvije ili više djelatnih tvari, primjerice Geonistin, Macmiror, Polygynax) vaginalete. Lomexin, Canesten i Plimycol djeluju uglavnom na gljivicu, Medazol i Arilin Rapid na anaerobne bakterije i stanje koje zovemo bakterijskom vaginozom te na trihomonas, dok višekomponentni lijekovi djeluju na gljivicu i razne bakterije, objašnjava Grujić.

3. Mnoge žene prekinu liječenje prerano, odnosno čim im je bolje, zato preferiram vaginalete koje se stavljaju jednokratno. Svakako je nužno držati se uputa o duljini primjene i vremenu kada se vaginaleta stavlja u rodnicu, napominja Grujić

4. Bez recepta se izdaju vaginalete Lomexin, Canesten i Plimycol. Iako nije vjerojatno da bi produljeno liječenje štetilo, ako nakon provedene terapijske doze pacijentica ne osjeti poboljšanje, valja razmotriti dijagnozu zbog koje su vaginalete propisane i javiti se na ponovni pregled.

5. U vrijeme korištenja vaginaleta spolni odnos nije zabranjen, ali se ne preporučuje zbog nelagode koju žena osjeti, a koja je povezana s upalom. Uz preporuku liječnika vaginalete se koriste i u trudnoći.

Pacijenticama koje same kupuju bezreceptno vaginalete savjetujemo da se dobro informiraju o sastavu, naročito ako su imale bilo kakve alergijske reakcije.
Piše: zadovoljna.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO