Facebook omogućio korisnicima da kreiraju filtere za lice na Instagramu


Facebookov alat za kreiranje AR efekata pod nazivom Spark AR sada omogućava svima da kreiraju filtere za lice i druge efekte te da ih koriste za Instagram Storiese.

Platforma je prethodno dozvoljavala filtere samo odobrenih kreatora, ali novi update omogućava svima da kreiraju i uploaduju vlastite AR filtere na Instagram. Uveden je i Effect Gallery tab na profilima te omogućava umjetnicima da pokazuju svoje kreacije.

Instagram je uveo AR filtere u maju 2016. godine, a popularnost je "eksplodirala" tek nakon što su uključeni novi kreatori u beta verziju u oktobru prošle godine. Filteri su pomogli AR kreatorima da steknu veliki broj pratitelja jer efekti mogu biti dodani u korisničku kameru kada korisnik prati profil njihovog kreatora. Kada korisnik prati kreatora, efekti s tog profila se automatski prikacuju u efektima kamere u Storiesima. Instagram je dodao i "Browse Effects" opciju kako bi koriosnici mogli otkrivati i isprobavati nove AR filtere.

Facebook je najavio da će Spark AR izzaći iz beze na Instagramu tokom F8 konferencije ranije ove godine. Kompanija je saopćila da je više od milijardu ljudi koristilo AR efekte kreirane pomoću Spark AR platforme uključujući Facebook, Instagram, Messenger i Portal. Spark AR Studio softver je podržan i na Windowsu od aprila. Sada je otvoren svima te se očekuje veliki izbor AR efekata.
klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...